Srbija izvezla softver u vrednosti od 240 miliona evra

Bez autora
Jan 02 2013

Kada Srbin “zasadi” softver, on rodi bolje od maline! Vremena se menjaju, pa je tako čuvena voćka titulu najuspešnijeg srpskog izvoznog proizvoda ustupila kompjuterskim programima. Samo 2012. godine, izvezli smo softver u vrednosti od 240 miliona evra (malina za oko 50 miliona manje), a procenjuje se da je potencijal ove privredne grane čak pet do deset puta veći.Naravno, to ne znači da sada treba da batalimo maline, već da razvijamo izvoz i jednog i drugog proizvoda. U sektoru softvera je zaposleno više od 6.500 ljudi, izvozni rezultati su, za naše uslove, odlični, ali je to i dalje skroman iznos kada se uporedi sa zemljama sa razvijenom informatičkom tehnologijom...

Srbija izvezla softver u vrednosti od 240 miliona evraKada Srbin “zasadi” softver, on rodi bolje od maline! Vremena se menjaju, pa je tako čuvena voćka titulu najuspešnijeg srpskog izvoznog proizvoda ustupila kompjuterskim programima. Samo 2012. godine, izvezli smo softver u vrednosti od 240 miliona evra (malina za oko 50 miliona manje), a procenjuje se da je potencijal ove privredne grane čak pet do deset puta veći.

- Naravno, to ne znači da sada treba da batalimo maline, već da razvijamo izvoz i jednog i drugog proizvoda - kroz osmeh objašnjava Miloš Kosanić, iz Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije. - U sektoru softvera je zaposleno više od 6.500 ljudi, izvozni rezultati su, za naše uslove, odlični, ali je to i dalje skroman iznos kada se uporedi sa zemljama sa razvijenom informatičkom tehnologijom.

Srpski programi su veoma cenjeni u Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Severnoj Americi. A, dobrom strategijom Srbija može da postane jedan od vodećih izvoznika informacionih usluga. Ipak, da li će se to i dogoditi, najviše zavisi od države.

- Neophodne su stimulacije za ovu privrednu granu. Pre svega, uvođenje nulte stope poreza na softver, ali i školovanje i popularizacija IT zanimanja, kreditiranje nabavke domaćih programa - ističe Kosanić.

Iako je na globalnom tržištu došlo do stagnacije u prodaji softvera, izvoz srpskih programa je povećan. Procenjuje se i da je prihod od 240 miliona evra izvoza tek oko 40 odsto stvarnog izvoza, zbog plasmana softvera direktno preko interneta, bez registrovanja u carini.

Velika prednost srpske IT industrije je i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, zbog čega sve veći broj stranih firmi otvara predstavništva u našoj zemlji.

- Srbija ima odlične stručnjake, samo je potrebno da ih na pravi način iskoristimo. Važno je da država prepozna IT sektor kao strateški važnu granu, čijim razvojem može da se reši veliki broj problema - kaže Branko Macura, komercijalni direktor kompanije “Intens”.

Da srpski programeri mogu da stanu rame uz rame najvećim svetskim imenima pokazuju i naši kreatori sportske igrice “Top Eleven”. Ova simulacija fudbalskog menadžera je zabeležila tri miliona registrovanih korisnika na društvenoj mreži “Fejsbuk”, čime je iza sebe ostavila i najpoznatije menadžerske igrice kompanije EA (Elektronik Arts).

NAJVEĆI IZVOZNICI SOFTVERA U SRBIJI

  • Telvent DMS - daljinsko očitavanje brojila
  • Intens - aplikacije za komunikaciju
  • Dži-teks - programi za klađenje i igre na sreću
  • Pi-Es tek - programi za mrežu i mrežnu opremu
  • Levi 9 - rešenja u zdravstvu

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik